Pogodne Suwalki

  • Aktualności
  • O Suwałkach
    • Podstawowe informacje
    • Ciekawostki
    • Historia Suwałk
      • Suwalszczyzna w drodze do niepodległej.
    • Osoby związane z miastem
    • Współpraca międzynarodowa i wymiany młodzieżowe
    • Herb i logo
    • Dziedzictwo Kulinarne
      • Przepis na kartacze! :)
      • Przepis na domowego sękacza
  • Pogodne Suwałki
  • Noclegi / gastronomia / atrakcje
  • Rowery – MPR
  • CIT
    • Oferta CIT
      • Wypożyczalnia rowerów
      • Biblioteczka podróżnika
    • Deklaracja dostępności
    • Informacja o monitoringu
    • Ciasteczka
  • Imprezy
    • Imprezy w regionie – Kup Bilet
  • Publikacje
    • Mapa rowerowa + SUWER
    • Mapa Dostępna Suwalszczyzna – Opisy miejsc i zdjęcia
    • Suwałki na plakacie
    • Przewodnik po Suwałkach 2021
    • Mapa szlaków turystycznych w Suwałkach
    • Rowerowe Suwałki 2020
    • Dobre z lasu, czyli natura od kuchni
    • Mapki WPN na 2021 rok
    • Wsie Gminy Suwałki
    • Informator turystyczny Lato 2020
    • KAMPEREM PRZEZ PODLASKIE
    • Turystyka w województwie podlaskim w 2019 r.
    • Specjalne niezbędniki dla leśnych wędrowców
    • Podlaskie dostępne: turystyka dla osób z niepełnosprawnościami
    • Czas na Podlaskie – Puszcza Augustowska
    • Czas na Podlaskie

Przepis na kartacze! :)

Przepis na kartacze! :)

by admin / sobota, 06 stycznia 2018 / Published in Dziedzictwo Kulinarne
Kartacze i certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego

Do dziś trwają dyskusje na temat pochodzenia tego dania. Ale przecież nie o to chodzi, lecz o zabawę, promocję produktu naszego regionu i pokazanie, że nawet ta mocno “zuniformizowana” potrawa może być podawana i wykonywana na różne sposoby. Poniższy przepis przewiduje 18 kartaczy dla sześciu osób.

Składniki: 5kg ziemniaków, 40 dag ziemniaków gotowanych i przemielonych przez sitko o małych oczkach, sól do smaku.

Nadzienie: 60dag gotowanej łopatki wieprzowej lub tyle samo ugotowanej golonki bez kości, 2 cebule średniej wielkości, jajko, łyżka przetartego majeranku, pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania: Surowe ziemniaki obieramy i przecieramy na tarce. Następnie odciskamy przy pomocy czystej lnianej ściereczki lub kawałka lnianego płótna. Odciśnięty sok odstawiamy na 4 minuty, aż na dnie naczynia osiądzie krochmal. Potem zlewamy wodę, zaś krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy także przemielone przez drobne sitko ugotowane ziemniaki. Po doprawieniu solą całość przerabiamy ręcznie na jednolita masę. Dobrze, jeśli masa ziemniaczana mieszana jest zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Potem szklimy ją na smalcu na patelni, cały czas mieszając. Ugotowane mięso mielimy przez maszynkę o dużych otworach (minimum 3 mm przekrój oczka). Do zmielonego mięsa dodajemy usmażona cebulę, surowe jajko i otarty majeranek (nie dodajemy bułki tartej – to byłaby profanacja!). Następnie doprawiamy solą i pieprzem, starannie mieszając.

Kartacze: Aby ułatwić dalsze robienie kartaczy, dobrze jest najpierw z ziemniaczanego ciasta formować centymetrowej grubości placki zakrywające całą dłoń. Na placek kładziemy kulkę uformowaną z mięsnego farszu o średnicy ok. 5 cm. Potem mięso oklejamy ziemniaczana masą tak, by powstały kule o średnicy 7-8cm. Aby kartacze nie rozgotowały się, należy je wrzucać do wrzącej wody, a więc najlepiej wkładać każdą sztukę tuz po uformowaniu. Wcześniej do zimnej jeszcze wody można włożyć łyżkę rozdrobnionej mąki ziemniaczanej oraz pół łyżki stołowej masła. Dzięki temu kartacze nie sklejają się i maja ładną jednolita powierzchnię. Wodę przeznaczona do gotowania kartaczy również solimy. W trakcie gotowania warto od czasu do czasu ruchem poziomym potrząsnąć garnkiem po to, aby kartacze nie przyklejały się do dna. Po wypłynięciu kartaczy na powierzchnię, gotujemy je ok 20 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem warto spróbować czy kartacz już nadaje się do spożycia.

Dodatki: 60 dag surowego boczku wieprzowego (nie może być wędzony), 3 średniej wielkości cebule, 1/2 kostki smalcu wieprzowego.
Boczek wraz z cebulką kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na smalcu (najpierw przez kilka minut smażymy boczek, potem dodajemy cebulkę).

*Czy wiesz, że położona niedaleko Suwałk miejscowość Gołdap jest Światową Stolicą Smakoszy Kartaczy? Co roku w pierwszą niedzielę sierpnia odbywa się tutaj impreza plenerowa „Kartaczewo”

Share this:

  • Twitter
  • Facebook
  • Pinterest
  • Print

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Tagged under: gołdap, jedzenie, kartacze, Kartaczewo, przepis, ziemniaki

What you can read next

Spacerkiem po Suwałkach – 18.08
Pieczenie sękacza
Przepis na domowego sękacza
Czas na Podlaskie - Suwalszczyzna
Czas na Podlaskie

You must be logged in to post a comment.

Wydarzenia i aktualności

  • Spowiedź Abysalu

    Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej zap...
  • SOWA nie śpi w wakacje.

    Od 28 czerwca SOWA zaprasza na wejścia indywidu...
  • XXI Lato na rowerze z PTTK

    Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze Od...
  • Suwałki Blues Festival 2022 – wolontariat

    Jeśli chcesz wziąć udział jako wolontariusz w n...
  • Spacerkiem po Suwałkach z przewodnikiem turystycznym

    Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze Od...

Znajdziesz nas również na Allegro

Aukcje

Centrum Informacji Turystycznej

ul. Hamerszmita 16
16-400 Suwałki
tel.+ 48 87 735 10 99
email: cit@pogodnesuwalki.pl

styczeń-kwiecień
Poniedziałek - Piątek 10:00 - 14:00
maj-czerwiec
Poniedziałek - Piątek 10:00 - 18:00
Sobota - Niedziela oraz święta 10:00-14:00
lipiec-sierpień
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 19:00
Sobota - Niedziela oraz święta 10:00-16:00
wrzesień
Poniedziałek - Piątek 10:00 - 18:00
Sobota - Niedziela oraz święta 10:00-14:00
październik-grudzień
Poniedziałek - Piątek 10:00 - 14:00

Stopnie dziesiętne (SD)*

Szerokość geograficzna 54.1000804555492
Długość geograficzna 22.92636528611183

Stopnie, minuty i sekundy (SMS)*

Szerokość geograficzna
N 54 ° 6 ' 0.29 "

Długość geograficzna
E 22 ° 55 ' 34.915 "


Sprawdź także:

 

Logo Miejsce Przyjazne Rowerzystom GREEN VELO  Logo Stowarzyszenie Kulturalne KOSTROMA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn

Jesteśmy na Facebooku

Jesteśmy na Facebooku

Obserwuj nas na Twitterze

My Tweets

Oceń nas w TripAdvisor

  • TripAdvisor
  • GET SOCIAL

Logo Creative CommonsMateriały ze strony www.PogodneSuwalki.pl są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe, o ile nie stwierdzono inaczej. Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Stowarzyszenie Kulturalne KOSTROMA lub innych podmiotów czytaj więcej ...
Centrum Informacji Turystycznej prowadzone przez Stowarzyszenie Kulturalne KOSTROMA oraz Suwalskie Stowarzyszenie Mangi, Anime, Fantastyki i RPG "Mroczne Bractwo" jest współfinansowane przez Miasto Suwałki.

TOP
Wspierają nas ...
  • sklep.avt.pl
  • aquaelzoo.pl
%d bloggers like this:

    Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close